2011. december 2., péntek

Retrospektív - egy hasznos eszköz, de hogyan is...?

Visszatekinteni és végignézni, mit is csináltál jól vagy rosszul egy adott időszakban, mindig jó. Persze csak akkor, ha akció is követi a megbeszélést. Sok helyen, ahol a Scrummal próbálkoznak megfelelő irányba terelni a biteket és byteokat, a sprint végén vagy két sprint után szoktak retrót tartani (aki még nem tudná, a sprint egy időtartam, egy fejlesztési iteráció, 2-4 hét szokott lenni), mert úgy gondolják, hogy addigra már felgyűlt annyi megbeszélnivaló, hogy érdemes összeülni egy kicsit és dumálni egy jót. Jó ez így vagy ezen is lehet tuningolni? Lehet, persze.
Nem jó sokat meetingelni. Az emberek kiesnek a munkatempóból és/vagy elunják magukat, elkezdenek rajzolgatni, a telefonjukkal babrálni, vagy a laptoppal, ha pedig megtiltod nekik, hogy behozzák, akkor te egy despota vagy és tehetsz egy szívességet, és különben is, "nem az óvódában vagyunk, hogy parancsolgass nekem". A túl hosszú meeting nem hatékony és minél később van egy adott napon, annál rosszabb. Szóval csak akkor kell megbeszélni, ha már nincs más kiút.
Akkor hogyan kezeljük a retrókat? Elhagyni nem lehet, hiszen fejlődni mindig kell és az egyik eszköz erre a visszatekintés, mit csináltunk jól, mit rosszul, min és hogyan változtassunk. Viszont nem kell feltétlenül rendszeressé tenni, hanem csak akkor gyűljünk, ha már például összejött annyi megbeszélnivaló, probléma, amit már és még hatékony és gyorsan le tudunk kezelni. Egy 5-8 fős csoport esetében talán a 3-4 elég is lesz. Ha van egy Scrum vagy Kanban tábla használatban (akár elektronyos, akár fizikai formában), akkor elég egy kis sarkot/sort erre kijelölni, ahova mindenki felírja, ha talál valami dolgot, amit szerinte meg kellene beszélni. Ha összegyűlik három, irány a meeting room. Lehet, hogy ez csak három hónap alatt valósul meg, bár erre, valljuk meg, kevés az esély, még nagyon jól működő és kifinomult csoport esetében is (van egyáltalán ilyen?). Sokkal valószínűbb, hogy egyszer 1 hét, másszor 3 hét alatt lesz meg a szükséges mennyiség. Vagy 1 nap. Na és? A lényeg, hogy kezeljük a helyzetet, viszont fölösleges ne meetingeljünk.
Természetesen a három probléma mellé fel lehet vésni azt is, hogy mi működik jól. Hogy hízzon a májunk egy kicsit. A dícséret mindig jól jön és szinkronban tudunk bólogatni, hogy frankók vagyunk, de nagyon. Viszont az akciót sose felejtsük el. Osszuk ki, kinek mit kell csinálni és csináljunk cetliket az inbox vagy to-do oszlopba, bármi is a neve.
Retrózni kell, de csináljuk úgy, hogy ne az elv legyen a fontos, hanem az eredmény!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése