2011. december 1., csütörtök

Indulás - csak semmi planning!

Elég sokat keresgéltem a neten cikkeket, leírásokat, blogokat a szoftverfejlesztés, azon belül is a munkaszervezési módszerek világából, különös tekintettel a legújabb (de már így is több éves) trendekre, azaz az Agile-ra, a Scrum-ra, a Kanban-ra és végül, de egyáltalán nem utolsósorban a LEAN-re. Angol nyelven viszonylag sok van, ha kitartó az ember és van elég ideje (és miért ne lenne, például munkaidőben?), akkor találhat dögivel. 
Ha azonban magyar szóra szomjazik az egyszeri szoftverfejlesztő, akkor már sokkal, de sokkal nehezebb dolga van. Persze, olvashat a Wikipedián vagy találhat még 1-2 leírást itt-ott, de friss bejegyzések szinte sehol nincsenek, mintha senki nem követné nyomon a "szakma" változásait (javíts ki, ha tévedek!). Márpedig az egyik alapelv ebben a nem fantasy világban a folyamatos fejlődés, amit angolul a "continuous improvement" néven szokták emlegetni, míg japánul a kaizen a megfelelője. Ezen a ponton megkérdezhetnéd, hogy miért pont japánul említem ezt, miért nem mondjuk szuahéliül?
A válasz egyszerű. Azért, mert ez az egész Lean "okoskodás" a Toyota autógyáraiban indult el. Igen, ott, ahol nagy darab vasakkal, motorblokkokkal meg csavarkulcsokkal rohangáltak az emberek és még véletlenül sem öltönyben, laptoppal, okostelefonnal és fontoskodó arckifejezéssel, mint manapság a tipikus Manager az IT iparban. Hát szóval messziről indult és szerencsére már elég messze is jutott.
Visszatérve a kaizen-re, azaz a folyamatos fejlődés fogalmára, ami az úgynevezett Lean ház egyik alappillére (a másik maga az ember), azt gondolná a kockafejű kódtologató ülőmunkás, hogy józan paraszti ésszel is arra törekedik (törekszik?) mindenki, minden egyedi példány és minden csoport, hogy mindig előrébb lépjen. De sajnos ki kell ábrándítsalak, ez nem így van. Pláne nem csoport szinten és pláne nem akkor, ha egy vállalati környezetben a szerepek már kialakultak és minél feljebb tekintesz, annál jobban ragaszkodik az épp ott ülő a kialakult viselkedési normákhoz (tisztelet a kivételnek). Azaz, alapból mindenki elutasítja a változást, mert az ugye sokkhatással jár, még ha az kicsike is. Nem jó, pfúj. Ilyen az emberi természet. És ez az, amin kicsit változtatni kellene...a Lean talán segíthet ebben. A japánoknak mindenesetre segített, ugyanis a Toyota világelső lett az autóeladásokat tekintve - hát akkor nekünk miért ne? Állítólag még rokonok is vagyunk valamilyen szinten...
Ennyi bevezető után rátérnék a blog céljaira. Nem az, hogy definiáljam a fogalmakat, mi mit jelent, mi mivel hogyan függ össze. Ezeket megkeresheted a neten. Nem is az, hogy megmondjam, mit hogyan kell csinálnod, hogy jobb minőségű szoftver(rom)halmazt állíts elő sokkal rövidebb idő alatt. Mindössze a lehetőségeket szeretném bemutatni, merre megy a világ, mik az aktuális trendek, hova lehet fejlődni - mert azt bizony mindig kell. Fejlődni, tanulni, okosodni és merni változtatni!
Elsőként itt egy nagyszerű cikk az agilis szoftverfejlesztés jövőjéről. Meg jelenéről. Nem teljesen pozitív a vélemény, de ilyenek is kellenek. Azaz néha fel kell emelnünk a fejünket, hogy messzebbre lássunk...valaki azt mondaná, h húzzuk ki végre a s...ünkből. Hehe. Attól még hogy agilisek vagyunk, lehet ennél jobb is odakinn. Vagy odaát.
Remélem, sikerül felkelteni a nagyérdemű figyelmét!

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Zseniális :)
Mondjuk a link angol nyelvű :P
Várom a további bejegyzéseket, hajrá!

DevOops írta...

Kösz. Majd megpróbálom ideterelni a .hu-t is...

Marhefka, István írta...

Sok sikert a bloghoz! :)

Heti 1 posztot várunk! ;)

DevOops írta...

Kösz!
Betettem az oldaladat az linkek közé, ha nem haragszol.

Marhefka, István írta...

Természetesen nem haragszom :) Köszi:)

Megjegyzés küldése